Avocado is een fruit dat culinair gezien, meestal als groente wordt gebruikt. Er bestaan heel veel verschillende avocado-soorten. Vanwege zijn unieke notensmaak en textuur, is de Hass avocado het meest populair. De Hass Avocado is het hele jaar verkrijgbaar, smaakvol en makkelijk te bewaren en te bereiden. Als je alles over avocado weet dan is hij niet meer weg te denken uit uw dagelijkse leef- en eetpatroon. De avocado maakt je namelijk mooi van binnen en van buiten.
Al eeuwenlang geniet men van avocado omdat het zeer voedzaam is en in een handomdraai smaakvol bereid kan worden.
Ontdek het zelf, koop ze bij onze webwinkel!
Waarom is avocado zo gezond? Avocado is rijk aan vet, namelijk zo’n 30 procent. In olijfolie, vis en noten zitten de gezondste vetten. De essentiële vetzuren in avocado, waaronder de bekende Omega-3, zijn onmisbaar voor de gezondheid. Deze vetten helpen hart- en vaatziekten te voorkomen en waarschijnlijk ook andere ernstige ziekten zoals kanker.
In avocado zitten ook enorm veel vitaminen en mineralen. Vooral veel vitamine C en B6 en dankzij het hoge gehalte vet ook veel vitaminen A (Beta Caroteen), D en E. De hoge hoeveelheden mineralen in avocado zijn Zink, Magnesium, Selenium en Kalium. Het laatst genoemde mineraal speelt een belangrijke rol in het verlagen van hoge bloeddruk.
Avocado is verder nog rijk aan voedingsvezels: in één avocado zitten gemiddeld 5gr voedingsvezels. Net zoveel als in brood en meer dan de meeste soorten fruit. Voedingsvezels zijn onmisbaar voor een goede darmwerking en helpen maag- en darmziekten te voorkomen.
Voor meer informatie over waarom avocado zo gezond is klik hier!
Hoeveel avocado mag je eten? Avocado is een voedzaam fruit en bevat overwegend gezonde stoffen. Het hoge gehalte aan vitaminen, mineralen, voedingsvezels en bouwstoffen, zorgt er voor dat hij bij elk eetpatroon past. Met een halve avocado per dag haal je veel voedingstoffen binnen en krijg je al gauw een verzadigd gevoel. De avocado draagt bij aan jouw gezondheid, zowel van binnen als van buiten! Het is sowieso beter voor jouw gezondheid om „slechte” vetten te vermijden zoals in vet vlees, snacks en koek. Eet in plaats daarvan goede vetten die ruim aanwezig zijn in producten, zoals noten, zaden en uiteraard avocado. Bij het volgen van een bepaald dieet, is het sowieso raadzaam om een diëtiste of voedingsdeskundige te raadplegen. Zij helpen je om je hele dagvoeding aan te passen. Eén ding is zeker: avocado is geen dikmaker en je mag hem gerust eten, zelfs als je aan het lijnen bent!
Wat kan je allemaal van avocado maken? Je kunt avocado als beleg of dip gebruiken, in bij- of voorgerechten en in salades, shakes en desserts. Het makkelijkste snijdt u een eetrijpe avocado gewoon door midden. Met een vork prakt u het vruchtvlees en voegt u royaal wat kruiden en citroensap toe. De avocado is klaar om te dippen of u smeert hem als beleg. Een lepeltje mayonaise zorgt voor een meer kindvriendelijke versie in plaats van citroensap toe te voegen. Wat dacht u er van om heerlijk gekookt eitje toe te voegen? Mmmh...lekker!
Voor meer heerlijke recept ideeën klik hier! Als de avocado net rijp maar nog niet zacht genoeg is om makkelijk te prakken, dan kunt u hem in blokjes snijden en toevoegen aan elke smaakvolle salade.
U kunt avocado verder in shakes, ijs en zelfs mousses verwerken. Hij past bij zowel zoete als zoute gerechten. Zo kunt u hem combineren met vis en garnalen, kip of eieren. Wees niet bang om te experimenteren en als u geen trek heeft dan kunt u avocado ook als masker gebruiken. Avocado-olie wordt in de cosmetische wereld gebruikt voor de huid of voor het haar.
Hoe bewaar je avocado?
De avocado van Mehadrin die je niet gebruikt, bewaar je in de koelkast het best bij 6ºC. Bij deze temperatuur kun je het fruit tot 2 weken bewaren.
Hoe versnel je de rijpeningproces? Het rijpen van de avocado kan men versnellen. Stop de avocado in de oorspronkelijke vormin een papieren zakje voor twee dagen op een koele plek, samen met een appel of een rijpe banaan. De koelkast is in dit geval ongeschikt als koele plek. Kou vertraagt echter wel het rijpingsproces. Uiteraard vermijd je bij een koele plek zonlicht en dat geldt ook voor dit rijpingsproces. Door deze manier van bewaren wordt het rijpingsproces versneld.
Een stuk geschiedenis De avocadoboom kan zo’n 7-8 meter(in somige gebieden wat hoger dan dit) hoog worden en komt oorspronkelijk uit Puebla in Mexico. Tegenwoordig groeit hij ook in Zuid- en Noord-Amerika, in Afrika en in het Midden Oosten. In de tiende eeuw ging men de avocadoboom ook in ander landen planten, zoals in Centraal- en in Zuid-America en later ook in Afrika en het Midden Oosten.
De avocado hass in Nederland is het hele jaar verkrijgbaar. Gedurende het jaar worden ze vanuit verschillende gebieden geïmporteerd: van mei tot december uit Afrika en Zuid-Amerika en van january tot mei uit Israël. Indonesië, Filippijnen, Thailand, Vietnam, Sri Lanka en Brazilië zijn belangrijke leveranciers van de avocado. Als je weet wat er allemaal in de avocado zit en wat je er allemaal mee kunt doen, dan begrijp waarom hij in populariteit groeit!
Vanaf de 17de eeuw werd hij geteeld op de Antillen en later in Californië. Spaanse veroveraars namen de vrucht mee naar Europa. Ze noemden de vrucht ‘Abogado’, wat letterlijk ‘boter uit het bos‘ betekent.
Hoe snij je avocado? Kijk hieronder naar de film van Lucinda Huijskens.