Citrusfruit: de allerlekkerste, de allergezondste!
Citrusfruit valt niet alleen in de smaak van jong en oud maar het is ook één van de allergezondste fruitsoorten in de natuur. Dit blijkt keer op keer uit vele onderzoeken wereldwijd. Citrusfruit is op zijn best als vers sap door de intens lekkere smaak, geconcentreerd aan vitaminen, mineralen, voedingsvezels en meer gunstige stoffen. Naast de beroemde vitamine C, zitten in citrusfruit ook B-vitaminen, Beta-caroteen en vit E, en de mineralen calcium, kalium en pottasium.
Dagelijks eten en drinken van citrusvruchten zorgt voor een volwaardiger voedingspatroon. Het draagt bij aan het voorkomen van chronische ziekten maar ook ontstekingen en verkoudheid. Citrusfruit is voor een beter welzijn en immuunsysteem. In de keuken aan de eettafel een echte verrassende verrijking!
Achtergrond
Citrusfruit heeft heel veel zon nodig hebben om te groeien. De bomen met citrusfruit groeien alleen in warme landen, zoals in Griekenland, Italië, Spanje en Israël. Er bestaan 1500 soorten citrusvruchten. Citroen, mandarijn, sinaasappel, limoen en grapefruit zijn de meest bekende. Het merendeel van de soorten citrus zijn echter kruisingen. De sinaasappel is een kruising en geen aparte soort! Bij Mehadrin vind je 3 fantastische kruisingen van grapefruit: witte grapefruit, rode grapefruit en de “Sweetie”.
Jaffa citrusfruit
Jaffa citrusfruit is gegarandeerd van hoge kwaliteit omdat ze groeien onder de beste omstandigheden zonder kunstlicht maar onder echte warme zonnestralen. Het oud stadje Jaffa is een mooi oud havenstadje vlakbij Tel Aviv. Vroeger al werden de citrusvruchten van Israel via deze haven geëxporteerd. Jaffa citrusfruit wordt wereldwijd geëxporteerd door hun kwaliteit en pure smaak. De telers van Jaffa oogsten het Jaffafruit met veel liefde en passie.
Waarom is citrusfruit gezond?
Citrusvruchten zijn natuurlijke bollen van gezondheid. Ze zijn heel rijk aan goede voedingstoffen en heel arm aan vet, cholesterol en natrium. Citrusvruchten leveren snel energie op door de natuurlijke suikers met relatief weinig calorieën. Een sinaasappel bevat gemiddeld 60 kcal, grapefruit 90 kcal en een mandarijn 30 kcal.
Qua vitamine C bevatten citroenen en grapefruit de meeste hoeveelheid van deze super vitamine, die in water oplosbaar is. Calcium zit het meeste in citroen en in mandarijnen en Beta caroteen (de plantaardige vorm van vit A) zit vooral in sinaasappels en mandarijnen.
Unieke combinatie van stoffen
De unieke combinatie van de natuurlijke stoffen in citrusfruit zorgt er voor dat de vitamine C beter opgenomen wordt door de bloedcellen. Er zitten in citrusfruit meer dan 100 verschillende fytonutriënten, waaronder de bekenden polyfenolen die een anti-oxidant werking blijken te hebben.
Voedingsvezels
Citrusfruit is een fantastische bron van voedingsvezels. Voedingsvezels zijn stoffen die niet opgenomen worden door het lichaam omdat ze bestand zijn tegen de menselijke spijsverteringsenzymen. Tijdens hun weg door de darmen ontplooien ze hun heilzame effecten. Ze zorgen voor een verzadigd gevoel, vertragen de suikeropname en verlagen het cholesterolgehalte. Vooral de vezel “pectine” komt in grote hoeveelheid in citrusvruchten voor (65-70%), meer dan in de meeste andere soorten fruit! 30% pectine bevindt zich in het witte deel van sinaasappelen en citroenen.
Men zag bij dierproeven met pectine ontstekingen afnemen. Kankercellen ontvangen de boodschap van Citruspectine om zich niet te hechten en vormen geen nieuwe bloedvaatjes.
Tijdens een onderzoek met mannen met een hoog cholesterolgehalte ontdekten de onderzoekers dat een toevoeging van Pectine aan hun dagelijkse voeding een daling veroorzaakte van het “slechte Cholesterol” (LDL) na 4 weken.
Pectine wordt ook gebruikt om jam te maken.
Vitamine C(Ascorbice zuur of L-Ascirbinezuur)
Vitamine C is een in water oplosbare vitamine, die we dagelijks nodig hebben. Hij beschermt ons tegen schadelijke stoffen en voorkomt ziekten. Waarschijnlijk gebeurt dat door de krachtige antioxidante werking van de vitamine C. Hiermee helpt hij de schade van de vrije radicalen in het lichaam af te remmen en gaat hij het verouderingsproces tegen. De resultaten van de studies over antioxidanten zijn tegenwoordig nog te onduidelijk. Wel blijkt overduidelijk dat vitamine C het collageenproces stimuleert en het genezen van wonden bevordert. Het beschermt het lichaam tegen veel virussen en infecties en bevordert zelfs de spermakwaliteit van mannen waardoor de vruchtbaarheid toeneemt bij mannen. Studies van de Universiteit van Texas toonde aan dat mannen die dagelijks meer dan 200 mg Vitamine C consumeren, meer zaadcellen in hun sperma hadden dan mannen die minder consumeren.
Leuk om te weten: Vitamine C bevorderd de opname van ijzer. Als je een ijzerrijk product eet (zoals kalkoen of spinazie) samen met uitgeperste citrusfruit, zorgt de vitamine C dat het ijzer 4 keer beter wordt opgenomen!!
Alle gezondheidsvoordelen op een rijtje:
zorgt voor een volwaardige, gezonde voeding
helpt hart- en vaatziekten te voorkomen door het verlagen van LDL en de bloeddruk.
heeft een positief effect op het voorkomen van kanker.
voorkomt osteoporose
verlaagt het risico op anemie door een betere ijzeropname.
een natuurlijke gewichtsremmer (verzadigd gevoel en weinig vetten)
heeft een positief effect om nierstenen te voorkomen